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UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY
REGION IX

75 Hawthorne Street
San Francisco, CA 94105-3901

Bruce Henderson
Venture Regulatory Field Office
Regulatory Branch, Los Angeles District
U.S. Army Corps of Engineers
2151 alessandro Drive, Suite 255
Ventura, California 93001

Subject: Water Quality Certification for RPG-63

Dear Mr. Henderson:

EPA received your request, dated March 7, 2001, for § 401 Clean Water Act (CW A)
water quality certification for your Regional General Permit (RGP) for Repair and Protection
Activities in Emergency Situations. The RPG will permit a multitude of activities, given that they
are done pursuant to an emergency situation, as specified in the permit. The permit appears
to be valid throughout the entirety of your District, in all regulated waters of the U.S. This
certification applies to the use of this permit on tribal lands withing the geographic boundaries of
your District.

We have reviewed the material you have submitted, and understand that you request a CWA
§401 water quality certification for the following activities:

Any and all discharges of dredged or fill material into waters of the U.S., as necessary
for repair and protection measures associated with an emergency situation.

We hereby grant CWA § 401 Certification for your project, with the following conditions:

1. EPA shall be notified of the activity at the same time and in the same manner, that the Corps
of Engineers is notified. Notification shall be specifically addressed lire: 401 Certification". A
response from EPA is not needed to commence emergency work

2. No disposal of construction material, demolition wastes, wastewater, contaminated well
water, or any other pollutant is authorized by this certification.

3. Construction and/or fill materials placed within the 1 DO-year flood plain must be free of
substances that can cause or contribute to the pollution of waters of the United States. The
permittee shall take any necessary steps to ensure that contaminated materials are not used
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for fill within the 1 DO-year flood plain.

4. Pollution from the operation, repair, maintenance, and storage of equipment shall be
removed from and properly disposed of outside the 1 DO-year floodplain. Spills shall be deaned
up and properly disposed of outside of the 1 DO-year floodplain.

5. The permittee shall take necessary steps to minimize channel and bank erosion within
waters of the United States both during and after construction.

6. Within 10 days of the completion of the emergency work, the permittee shall submit to EPA
a record of the work done, and a full discussion of how that work complied with the above five
(5) conditions of this certification.

Failure to completely comply with the conditions of this certific.ation may result in the imposition
of further case-specific conditions, including mitigation and/or restoration. Should there be any
questions regarding this certification please contact me at 415.744.2276.

Wetlands, Regulatory Office, WTR-8
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Text Box
Federal, state and tribal entities within the states of California and Arizona have responsibilities to assess whether actions proposing discharges of dredged  or fill material into waters of the U.S. are in compliance with applicable water quality standards pursuant to Section 401 of the Clean Water Act.  The Arizona Department of Environmental Quality (ADEQ) issued a conditional Section 401 water quality certification for this RGP on August 26, 2003, and the California State Water Resources Control Board (SWRCB) issued a conditional Section 401 water quality certification for this RGP on October 14, 2003.  The U. S. Environmental Protection Agency (EPA) confirmed by e-mail on September 3, 2003, that their original Section 401 conditional water quality certification for work on tribal lands issued on October 1, 2001, should be carried forward for the reauthorization of the RGP.  The White Mountain Apache Tribe has not provided a Section 401 certification for their lands on the Fort Apache Reservation within 60 days, and pursuant to regulations at 33 CFR Section 325.2(B)(1)(ii), the District Engineer has determined that Section 401 certification on said reservation is waived.




